Handboll är en de sporter som Sverige haft stora framgångar igenom åren med ett flertal VM och EM-guld. Det är även en mycket enkel sport att utföra vilket gör att de flesta blir introducerade i den under skolåren. För de som sedan vill fortsätta träna sporten finns det klubbar nästan över hela landet.

Grundregler

Grundregeln är att en spelare enbart får ta tre steg med bollen i händerna. Därefter måste bollen kastas vidare. Det är möjligt att springa längre sträckor med bollen men i detta fall måste den studsas i golvet. Tas den upp från att ha studsats får den inte börja studsas igen.

Sporten är relativt fysisk då man får spärra löpvägar och även ha kroppskontakt så länge som armarna inte är raka. Däremot får inte händerna vara upp i ansiktet på motspelaren.

En match spelas i två halvlekar på vardera 30 minuter. Detta på en plans om mäter 20 meter på bredden och 40 meter på längden. Målen är 3 meter brett och 2 meter högt. Tack vare att banan är så liten och målen så stora är det vanligt att bägge lagen får mellan 20 och 30 mål per match.

Från bägge målen går en målgård ut sex meter. Detta är målvaktens område där spelarna inte får vara så länge bollen är i spel. Däremot kan man som spelare kasta sig in i målgården, skjuta mot målet och sedan landa på golvet. Det krävs då att bollen kastats innan spelaren nuddar målområdet.

Bollen mäter 58-60 cm och väger som minst 425gram och som mest 475 gram. Däremot är bollen något mindre och väger något mindre för damhandboll.

Skulle en spelare göra något mot reglerna kan frikast tilldelas det andra laget och spelaren även bli utvisad. Frikast kan även tilldelas om domaren anser att laget spelar för passivt och inte tar sig fram mot motståndarens mål i tillräcklig utsträckning. Domaren kan till och med varna för passivt spel om en spelare inte skjuter i ett uppenbart öppet skottläge. Detta för att försöka få tiden att gå.