Zoran Buzdika Lugi handboll elitserien
Elitserien i handboll är den högsta serien i Sverige. Serien består av 14 lag men av dessa är det enbart de första åtta som tar sig till slutspelet. Det lag som kommer etta efter grundspelet får välja motståndare i kvartsfinalen av de som slutade på plats 4-8. Därefter från laget som slutade två välja motståndare varpå lag på tredjeplats får välja. Det lag som fick en fjärdeplats får därmed möta det lag som de andra tre lagen inte valde att möta.

Lag som slutar 9 eller 10 behöver inte spela mer utan kan fokusera på kommande säsong. De som däremot placerar sig på plats 11-13 får ställa in sig på kvalmatcher. Dessa får möte de allsvenska lagen som placerat sig på plats 2,3 och 4. De tre som spelar bäst får gå upp till elitserien.

Det lag som sist i elitserien åker automatiskt ut i likhet med att det lag som kommer etta i allsvenskan automatiskt åker upp till elitserien.

Utöver att placeringarna påverkar slutspel och kval påverkar även slutpositioner kommande spel i internationella cuper. Vinnaren av elitserien får spela Champions League medan tvåan samt det lag som kom etta i grundspelet får spela i EHF-cupen. Det lag som slutade tvåa i elitserien får spela Challenge Cup.